Beslenme uzmanından ‘yeşil çay’ uyarısı: Fazlası zarar…

Diyetisyen Erden, yeşil çayın kateşinler ve kateşin türevlerini kapsayan flavonoidler bakımından güçlü olduğunu belirterek “Kateşin, çay ve birtakım meyve-sebzelerde bulunan antioksidan tesirli flavonoid kümesidir. Yeşil çayın bileşiminde kateşinin birçok formu bulunmaktadır. EGCG yani Epigallokateşingallat, kateşinler içinde en fazla antioksidan özelliğe sahip olan bileşiktir” dedi.

KARACİĞER KORUYUCU

Yine klinik araştırmaların, yeşil çayın karaciğer dostu çaylardan birisi olduğunu gösterdiğinden bahseden Diyetisyen Erden “Çalışmalara nazaran yeşil çay, glukozamine bağlı karaciğer hasarını baskılayarak karaciğer kollayıcı tesir gösteriyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta günlük tüketiminin ne kadar olduğudur. Yararı kadar çok tüketimde ziyanlara yol açabilecek yeşil çay, diyetisyenler tarafından önerilen ölçüde kullanılmalıdır” diye konuştu.

DİYABETE KARŞI

Diyetisyen Erden 2013 yılı Diabetes and Metabolism Journal’de yayınlanan çalışmayla, yeşil çayın kan şekerini düşürmeye yardımcı olabileceği üzere, öbür bir yandan insülin hassasiyetini arttırarak da diyabet riskini azaltmaya yardımcı olduğunu söyledi. Uzun devirli yeşil çay tüketen bireylerin bedenlerindeki yağ ölçüsünün düştüğünü lisana getiren Diyetisyen Erden, yeşil çay tüketiminin bireylerin beden kütlesinde ve beden yağ ölçüsünde azalmaya yardımcı olduğunu da tabir etti.

METABOLİZMAYI HIZLANDIRIYOR

Yeşil çayın fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği bitki çaylarının ortasında yer aldığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Akkaya Erden, “Yeşil çay, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını takviyeler, bağırsakları çalıştırarak bedende biriken ödem ve toksinleri atar. Bunlara ek olarak sindirimi kolaylaştırır, tokluk hissi sağlar, iştahı baskılar. Bu özellikleri sayesinde zayıflamaya büyük ölçüde takviye veren çay kümesinde birinci sıralara yerleşir. Fakat unutulmamalıdır ki zayıflamak için yalnızca yeşil çay içmek yerine kesinlikle bir diyetisyene danışılması gerekir. Zira yeşil çay çok tüketilirse bulantı, kusma, kulakta çınlama ve baş karışıklığı üzere şikayetler ile baş ağrısı, baş dönmesi, sinirsel gerginlik ve reflü üzere sıkıntılara neden olabilir. Bu nedenle diyetisyen denetiminde tüketilmesi en doğrusu olacaktır. Ölçünün yanı sıra yeşil çayın demlenme mühleti de yararlarının ortaya çıkabilmesi açısından büyük değer taşır. İçeriğinde bulunan epigallokateşin gallat 85 derecede 3 dakika demlendiği mühlet ve sıcaklıkta azamî düzeye çıkar. Öteki bir yandan bekletilen her ek müddette yeşil çay giderek acılaştığından tüketim açısından zorluk oluşturabilir” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir